Can Xarina de Collsuspina

Can Xarina

Descompte especial amb la targeta Tmés

10% de descompte pel titular de la targeta més acompanyant sobre els preus de la carta.

Informació relacionada

Presentació i història

El poble de Collsuspina es va crear a partir del aleshores lo Hostal de Collcespina (l’actual restaurant de Can Xarina), a mitjans del segle XVI, exactament l’any 1.550.

Als seus inicis l’Hostal de Collsuspina era un solitari hostal de camí ral ubicat just a partió dels termes de Collsuspina i Balenyà, regentat per una família de fadristerns i freqüentat per tota mena de traginers, mercaders, i fins i tot bandolers. Al llarg de dos segles compaginà les activitats d’hostal i botiga (negocis estretament relacionats aleshores).

Pel que fa als aspectes arquitectònics, Can Xarina és un casal gòtico-renaixentista amb unes fermes voltes a la part baixa del restaurant i unes boniques finestres d’arcs conopials d’un gòtic tardà i florit, erigida per un mestre de cases francès tal com ho indica la inscripció, barreja de tres idiomes, que hi ha a la llinda d’una finestra de la façana a la planta baixa.

La cuina de Can Xarina

A Can Xarina apostem per una cuina catalana tradicional amb productes de la terra i de qualitat. Des d’embotits totalment artesans i seleccionats de la zona, passant per guisats a la cassola i rostits al forn a base de productes de ramat (cabrit o xai), d’aviram (ànec i pollastre de pagès), de granja (porc) o de pastures (vedella, vaca), i saltats a la paella (mongetes del ganxet, cigrons, favetes, cabrit, conill), fins a productes fets a la brasa (entrecots o filets, cabrit, xai, peu de porc, etc.).

Completem la nostra oferta culinària amb peix fresc segons mercat, el pernil d’aglà (Guijuelo generalment i Jabugo), fetge fresc d’ànec, productes de conserva d’alta gama i plats més internacionals (pasta fresca o canelons), molt arrelats al nostre país.

Com tota cuina tradicional, el cicle alimentari marca el moment òptim a l’hora d’obtenir els aliments, és a dir, per tal d’aconseguir un producte que ens ofereixi la màxima plenitud del seu sabor, ens hem de guiar pel calendari de productes de temporada. Així doncs, a l’estiu oferim diferents varietats de tomàquet (Montserrat, Raf) combinats amb bonítol, pernil d’aglà o formatge de cabra, i a l’hivern les nostres carxofes a la brasa.

Seguint el fil de la temporalitat dels productes, podríem diferenciar la nostra oferta en:

– plats d’estiu, amanides de tot tipus, tomàquet (vist anteriorment), sopes fredes (meló, tomàquet), bolets primerencs saltats o fets al forn (reig, ceps), o postres fets a base de fruita fresca (préssec de vinya amb moscatell, maduixetes de bosc al gust).
– Plats de tardor, algun plat fred (figues coll de dama amb pernil d’aglà, poti-poti), caça (perdiu a la col, senglar a la brasa), bolets saltats (barreja de bolets), fets al forn (ceps, rovellons, llenegues) o amb truita (de fredolics) i també algun postre de temporada (figues amb crema anglesa, panallets).
– Plats d’hivern, amb entrants calents (escudella amb botifarra negra i pilota, Trinxat de la Cerdanya, Carxofes a la brasa), la tòfona negra (ous ferrats amb tòfona i puré de patates), els últims bolets (sopa o truita de fredolics), caça (pilotilles de senglar) i postres (productes com la pinya o els carquinyolis amb moscatell).
– Plats de primavera, entrants amb bolets de temporada (rabassoles farcides, moixernons), faves i pèsols a la cassola amb costella de porc, rostits (carré de’anyell).

També, afegir que en dates assenyalades oferim els plats típics: panallets i bunyols per Totsants, canelons i assortiment de torrons per Sant Esteve, tortell de reis, crema catalana per Sant Josep, etc.

Finalment, mencionar els plats més característics: truita de ceba, els menuts de fetge de cabrit saltat amb ceba i dels cervells de cabrit a la romana, canelons, espatlla de cabrit rostida al forn, cabrit saltat a la paella amb alls tendres, pota i tripa de cabrit amb cigrons, estofat de vaca amb trompetes de la mort, cua de bou guisat a la cassola, peu de porc sense feina amb bolets i àmplia oferta de carns a la brasa: entrecot de vedella IGP Bruna dels Pirineus Catalans, carn de vaca de selecció del nord de la península, xai lletó de Collsuspina i peu de porc

No podem deixar de banda, però, l’extensa carta de vins amb representació de les dotze Denominacions d’Origen catalanes, de la resta de l’Estat i un ampli ventall de destil.lats: whiskies de malta, cognacs, armagnacs, brandies catalans i espanyols, calvados, ginebres i roms.

El preu oscil.la els 32€ (sense vi).

Tanquem: dilluns tot el dia i les nits de diumenge, dimarts i dimecres.
Vacances: 15 dies després de Sant Joan i la última quinzena de novembre

També diposem d’apartaments turístics just al davant del restaurant

Enllaç oficial

Can Xarina

Ubicació


Mostra un mapa més gran
Collsuspina, Comarca d’Osona (Barcelona) Carrer Major, 30
938 30 05 77

Tags:
, , , , ,

Comments are closed.